Jajecznica po polsku..
6 jaj, łyżeczka tłuszczu (masło margaryna), sól
Jaja wybijać kolejno  do miseczki, w której rozbić je trzeba trzepaczką, lub widelcem. Posolić lub dosypać vegety do smaku i wlać masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na niewielkim ogniu, a gdy dolna warstwa masy jajecznej zacznie się ścinać delikatnie podbierać i mieszać łopatką. Gdy jaja przyjmą  konsystencję galaretowatą, podać jajecznicę bezpośrednio na talerz lub na bagietce. 

 

 

 

 

 

 

 

Jajecznica na boczku..
6 jaj, łyżeczka tłuszczu (masło margaryna), sól, 60g boczku
Pokrojony w drobną kostkę, lub paski boczek wędzony obsmażyć na patelni, a następnie zlać rozbite jajka. Mieszając łopatką smażyć aż jajka się zetną. Podawać można na talerz lub bezpośrednio na chrupiącym pieczywie.

 

 

 

 

Jajecznica po rzymsku..
8 jaj, tłuszcz (masło margaryna), sól, 100g sera żółtego, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, gałka muszkatowa
Jaja umyć, wybić ze skorupek do naczynia, wymieszać z mlekiem i startym serem i posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami do smaku. Następnie wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaży powoli mieszając by wszystkie składniki równomiernie się ścieły

 

 

 

Jajecznica z ketchupem i groszkiem..
8 jaj, tłuszcz (masło margaryna),100g groszku konserwowego, sól, pieprz, 3-4 łyżki ketchupu, 2 łyżki mleka
Jaja umyć, wybijać ze skorupek do naczynia, wymieszać z mlekiem, groszkiem i przyprawami. Następnie wlać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć powoli, aby równo się ścieły składniki. Jajecznicę na patelni tuż przed podaniem  na talerz wymieszać z ketchupem.

 

Jajecznica z pomidorami...
6 jaj, tłuszcz (masło margaryna), pól szklanki mleka, 20g mąki, 2-3 świeże pomidory, sól, pieprz 
Umyć pomidory, pokroić na grube plastry. Mąkę wymieszać z małą ilością mleka, następnie dodać pozostałe mleko i jaja, posolić i dokładnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć plastry pomidorów i podsmażyć po obu stronach. Na lekko podsmażone pomidory wlać masę jajową i bardzo delikatnie mieszać, tak żeby nie zdeformować plastrów. Taką jajecznicę podawać można z kaszą, ryżem lub ziemniakami lub pieczywem