Kupowanie jaj..

Jajko jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni, które powinniśmy spożywać bardzo często.  Jest to wręcz niezbędny składnik naszych potraw i deserów. Pozornie może się wydawać, że jaja wszystkie są takie same - nic bardziej mylnego. Bezpośredni wpływ na jego świeżość, wartość odżywczą oraz  smak,  ma sposób chowu kur, oraz składniki, jakimi są karmione nioski. Dlatego kupując jajka zwracajmy uwagę na ich markę i wybierajmy producenta, który jest wierny naturze i tradycji polskiego wiejskiego jajka... W naszym gospodarstwie kury to od pokoleń przede wszystkim życiowa pasja! Największą radość sprawia nam fakt, kiedy klienci chwalą i zawsze wybierają jaka z naszego Gospodarstwa Hodowla Drobiu Wiza.

Klasy wagowe..

Jaja sortowane są zgodnie z wymogami Unii Europejskiej na  cztery klasy wagowe od S do XL. 
XL  Bardzo duże (powyżej 73g)
L    Duże (od 63g do 73g)
M  Średnie (od 53g do 63g)
S    Małe (do 53g).

Przechowywanie jaj..

Jajka po zakupie zachowują swoją świeżość nawet  do 28 dni od zniesienia w zależności od warunków, w jakich je przechowujemy. Stosując się do paru poniższych wskazówek sprawicie Państwo, że nasze jajka nie stracą swojego smaku i świeżości.

Chłodne miejsce..

Jaja należy przechowywać najlepiej w lodówce lub w innym miejscu gdzie  panuje temperatura 4-5 0

Chronić skorupkę jaja..

Skorupka jaja pokryta jest specjalną warstwą ochronną, która zapobiega przenikaniu bakterii i drobnoustrojów po przez pory do wnętrza jaja oraz utracie jego wilgotności. Dlatego z jajkiem należy się obchodzić jak z jajkiem... żeby nie uszkodzić mechanicznie skorupki, a myć należy wyłącznie przed spożyciem

Ochrona jaj od produktów aromatycznych..

Struktura skorupki jajka zbudowana jest z mikroskopijnych porów, dzięki którym odbywa się jego naturalna wymiana tlenowa. Dlatego by uniknąć przesiąkania jaj zapachami, należy je trzymać w oddzielnym miejscu lodówki

Suche i zacienione miejsce..

Optymalnym innym miejscem do przechowywania jaj niż chłodziarka może być każde przewiewne, suche i zacienione miejsca.

Ułożenie okrągłym końcem do góry..

Jajo ma dwa końce jeden z nich jest bardziej zaokrąglony, a drugi bardziej szpiczasty. W zaokrąglonej końcówce jaja znajduje się komora powietrzna. Ułożenie tą komorą (zaokrągloną) do góry spowalnia proces starzenia się jaja