Jajo…

Jajo kurze jest  najdoskonalszych darem natury prosto od kury i  towarzyszy nam każdego dnia od tysięcy lat jak dowiodły tego ostatnie odkrycia archeologiczne w Chinach koło miasta Wu`an. Według ekspertów, odnalezione tam szczątki jaj pochodzą z 8000r p. n. e. Dziś jajka spożywamy  w różnych postaciach: na twardo, na miękko, w jajecznicy, w sałatkach, na kanapkach, w sałatkach, sosach, farszach, deserach… Te wszystkie walory smakowe i odżywcze sprawiają, że naprawdę warto jaja jeść!

Dlaczego warto jeść jaja…

Jajo stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy  w tym kwas foliowy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz lecytynę do prawidłowej pracy serca i mózgu oraz minerały (Magnez, Sód, Potas, Żelazo, Fosfor, Cynk, Selen i Jod).

Białko

Zawarte w jaju ma odpowiedni i niepowtarzalny skład aminokwasów,  których organizm człowieka nie jest często  wstanie sam wytworzyć stając się niezastąpionym budulcem organizmu i rzadko spotykane w takiej formie w innych składnikach naszej diety. Poza walorami odżywczymi, pewne frakcje białka pełnią funkcję bioaktywną uodparniając nasz organizm od wirusów i bakterii.

Tłuszcze 

Z których, najcenniejszą dla organizmu człowieka grupą  są fosfolipidy w tym lecytyna z która wpływa na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.

Węglowodany

Zawarte w jaju w małej ilości nie stanowią liczącego się źródła pokarmowego, co    sprawia, że jaja mogą jeść osoby, które chcą schudnąć.

Składniki mineralne

Zawarte w jaju stanowią większą część składu procentowego, bo przecież niemożna zapominać, że jajo to komórka rozrodcza. Jaja są jedynym z nielicznych produktów zawierających selen i jod, z którego pierwszy zapobiega rakowi między innymi rakowi prostaty, a drugi wspomaga pracę tarczycy. Skorupa jaja - jak wykazały badania to skarbnica najlepiej przyswajalnego przez organizm człowieka wapnia, które można spożywać po wcześniejszym wyparzeniu i dokładnym zmieleniu skorupki jako suplement diety.

Witaminy

To druga po minerałach dominująca grupa składników odżywczych zawarta w jaju. Ich zawartość oraz świetna przyswajalność dla organizmu człowieka sprawia że jajo jest produktem wyjątkowym polecanym dla wszystkich grup wiekowych.

Składniki bioaktywne

Skumulowane w białku i żółtku, sprawiają że jaja wspomagają procesy obronne przed chorobami w organizmie człowieka, a zawarte związki karotenoidowe: (beta-karoten, luteina, zeaksantyna) wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. 
Pamiętajcie Państwo, że jedno naturalne jajo codziennie to niezbędny składnik zdrowego odżywiania naszego organizmu.


      Pamiętajcie Państwo, że jedno naturalne jajo codziennie to niezbędny składnik zdrowego odżywiania naszego organizmu.